tirsdag 19. februar 2013

Wienerbrød


Ingredienser:

1 ½ dl kald melk
50 g gjær
½ ss sukker
1 egg
4 dl hvetemel

Fremgangsmåte:

100-200 g marg (til smøring av deigen)
Bruk vanlig gjærdeig, men bruk kald melk. Arbeid deigen så lite som mulig. Deigen skal være veldig løs. Legg deigen på bordet og form den til et kvadrat. Klem den først litt flat med hendene og begynn kjevlingen. Bruk rikelig med bakemel når deigen kjevles første gangen, siden behøver vi lite eller ikke noe mel på bordet. Kjevl deigen ut til en kvadratidsk leiv, ca ½ cm tykk. Børst av alt løst mel. Legg romtemperert margarin på 2/3 av leiven. Brett deigen i tre: Brett først inn den delen det ikke er margarin på, oppå denne igjen den smurte, siste tredjedelen. Brett så deigen i tre på tvers.  Kjevle deigen ut igjen og brett den sammen på ny på samme måte. Gjenta dette et par ganger til eller til margarinen er jevnt fordelt. 

Mandelmasse

1 ½ dl mandler
1 dl sukker
ca ½ eggehvite
Mal mandlene og bland dem med sukkeret. Tilsett halvpisket eggehvite til en masse som ikke er for løs.

Eggekrem

1 eggeplomme
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
½ ss potetmel
2 dl melk

Bland alt kaldt i en kjele og rør mens innholdet blir varmet opp mot kokepunktet. Kremen skal være tykk, men ikke stiv eller seig. Vaniljesukkeret tilsetter du helt tilslutt. 

Når du har kjevlet deigen ferdig kan du for eksempel lage vindmøller som jeg gjorde:

1) Del deigen i 10*10 cm.
2) Kutt i de fire hjørnene.
3) Legg på fyll. Jeg la vaniljekrem inni og mandelfyll oppå. 
4) Brett sammen, annenhvert hjørne. 




Hev wienerbrødene og stek dem midt i ovnen på 225 grader i 8-10 minutter. 

  



Pynt gjerne med melis.

Vel bekomme!

- Stine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar